Προστασία προσωπικών δεδομένων σε κοινόχρηστους υπολογιστές

Οι σύγχρονοι φυλλομετρητές ιστού, όπως Chrome, Firefox, Edge, Opera κλπ αποθηκεύουν τις προσωπικές μας πληροφορίες προς διευκόλυνσή μας, για να μη χρειάζεται να τις πληκτρολογούμε συνεχώς. Όταν λοιπόν θέλουμε να συνδεθούμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο αποθηκεύεται το όνομα χρήστη και αν συναινέσουμε και ο κωδικός πρόσβασης. Επίσης αποθηκεύονται τα δεδομένα που συμπληρώνουμε σε φόρμες, όπως διαδικτυακής παραγγελίας ή ανάκτησης πληροφοριών από οργανισμούς. Τα στοιχεία αυτά είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή στον οποίο τα καταχωρίσαμε, κάτι που σαφώς και δεν είναι επιθυμητό. Γι’ αυτό τον λόγο παρέχεται η δυνατότητα ανώνυμης περιήγησης στο Διαδίκτυο, κάτι που οφείλουμε να εφαρμόζουμε ΚΑΘΕ φορά που χρησιμοποιούμε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή, όπως σε Ίντερνετ καφέ, εργαστήρια υπολογιστών, γραφεία, ξενοδοχεία κλπ. Με αυτή την διαδικασία δεν αποθηκεύεται καμία πληροφορία στον υπολογιστή. Μπορείτε να δείτε την απλή αυτή διαδικασία παρακάτω και να τη θυμόσαστε πάντα!

Chrome

Κάνουμε κλικ στο κουμπί με τις τρεις τελείες στο πάνω δεξί μέρος και επιλέγουμε «Νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης» ή εναλλακτικά πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Shift+N.

Firefox

Κάνουμε κλικ στο κουμπί με τις τρεις παύλες στο πάνω δεξί μέρος και επιλέγουμε «Νέο ιδιωτικό παράθυρο».

 

Αντίστοιχη λειτουργία παρέχεται και από τους υπόλοιπους φυλλομετρητές ιστού. Είναι πολύ σημαντική διαδικασία η οποία προφυλάσσει τα προσωπικά μας δεδομένα και πρέπει να την θυμόμαστε κάθε φορά που κάνουμε χρήση κοινόχρηστου υπολογιστή.

 

Συγγραφή: Γιάννης Μπακατάρης